01 Alexandre Deulofeu i Torres


Alexandre Deulofeu va néixer a l’Armentera el 20 de setembre de 1903, on el seu pare feia d’apotecari. Als tres anys va a viure a Sant Pere Pescador i al cap de nou anys es trasllada a Figueres. A la capital altempordanesa estudia batxillerat a l’Institut Ramon Muntaner i a Barcelona hi cursa les carreres universitàries de Farmàcia i a Madrid (Espanya) la de Ciències Químiques.

En tornar a Figueres guanya les oposicions a càtedra i fa de professor a l’institut, encetant una etapa d’intensa activitat política, primer com a dirigent de la Joventut Nacionalista Republicana de l’Empordà i després com a regidor per Esquerra Republicana de Catalunya. Alcalde accidental de Figueres durant la Guerra Civil, evita enfrontaments, saqueigs i persecucions en aquesta ciutat per tot seguit ser mobilitzat com a sanitari al front.

Amb la derrota republicana s'exilia a França el 5 de febrer del 1939. A l’exili fa de tot: mestre de diverses matèries, músic violinista i saxofonista en diferents grups de música d’esbarjo i clàssics, pagès experimental creador de plantacions sense terra amb solucions líquides de la seva invenció, obrer de fàbrica, paleta, escriptor, poeta...tasques que combina amb l'estudi profund de la Història. Alexandre Deulofeu torna de l’exili el 22 de gener de 1947.

Al llarg de la seva vida publica nombrosos llibres i estableix una gran amistat amb Francesc Pujols i Salvador Dalí. Amb el seu retorn a Catalunya es dedica a la farmàcia familiar, a seguir les seves investigacions i a escriure. Mor a Figueres el 27 de desembre de 1978, sense haver arribat a finalitzar la versió extensa de la seva obra «La matemàtica de la història».

Des de l'any 1977 un institut d'ensenyament secundària de Figueres porta el nom d'Alexandre Deulofeu. El seu llegat és protegit, promogut i actualitzat pel seu nét Juli Gutiérrez Deulofeu.

 

Veure més fotografies