00 Presentació


Benvinguts/udes al web sobre la Matemàtica de la Història, la teoria mitjançant la qual Alexandre Deulofeu (1903-1978) vol donar a la Humanitat una eina per entendre els cicles de la història i a partir d'aquí preveure el futur i aconseguir així la pau mundial. I és que no es tracta pas, segons Deulofeu, de doblegar-se davant del destí sinó posar a l'abast dels governants un instrument analític i fer realitat el títol del darrer capítol de la seva “Matemàtica de la historia” com és “Els homes trencaran amb llur determinisme”.

No es pot parlar de la matemàtica de la història sinó és des de la sobreexcitació. S'hi podrà estar a favor o en contra però mai deixa indiferent. L'espectacularitat, potser és aquesta característica la que en primera instància ens empeny a interrogar-nos si no estem davant d'un personatge d'una dimensió universal al nivell d'homes que de gran transcendència per a la Humanitat que amb més sort que Deulofeu han gaudit del reconeixement i aplicació de les seves descobertes com poden ser Alexander Graham Bell, Marie Curie, Albert Einstein o Thomas Alba Edison.

Per la temàtica tractada, som davant del paradigma de català més universal de tots però, paradoxalment, sense ni “ser” al seu propi país: Catalunya. Malgrat l'espectacularitat de les seves formulacions, Alexandre Deulofeu va comprovar com tenia una minoria d'admiradors i una immensa majoria d'il·lustrats silencis.

Avui Alexandre Deulofeu ja no és entre nosaltres però sí el seu llegat. La Matemàtica de la Història és un instrument transcendental per entendre i interpretar molts dels fets actuals que cada dia veiem reflectits en els mitjans de comunicació. I és que tot individu interessat en què passa el món hauria de conèixer les bases de la matemàtica de la història. Us convido a endinsar-vos en un món absolutament apassionant.

Juli Gutiérrez Deulofeu (Ordis, Alt Empordà)